Fotograf Sofia Boman

HSK Runners

Träna hårt eller länge

2015-01-23 | Marianne Fricke Stjernström

Det måste vara kul att träna, skriver klubbens Mattias Claesson, EM-medaljör på 800 meter, i en debattartikel om distansträning contra högintensiv träning för motionärer på Svt Opinion när han går till storms mot VM-medaljören i triathlon, Jonas Colting.

På Svt.se Opininon har en debatt inletts om vikten av lågintensiv träningen mot högintensiv träning för motionärer. Två träningsfilosofier som ständigt brottas med varandra.

Alla är väl överens om att båda formerna behövs, vad som diskuteras är vad som ska dominera träningen.

Nya forskningsrön har visat att högintensiv träning kan ge goda och snabba resultat för välmåendet, nya träningstrender lovar att träningstiden kan skäras ned och ändå ge resultat. Det är utgångspunkten för Jonas Coltings artikel. Det är inte helt oproblematiskt nämligen menar han.

Jonas Colting vill varna träningsnybörjare att köra för kort, hårt och intensivt. Med för lite tålamod straffar sig för tuff träning i form av skador, sjukdom eller i besvikelse över att resultat och effekt dröjer. Jonas Colting är dessutom rädd att strävan efter kortare och kortare pass går emot ingen träning alls.

Mattias Claesson, som gjort sig känd för att själv ha tränat mycket högintensivt i sin egen karriär, går till storms och skriver att Colting blandar ihop begreppen och att det inte finns någon korrelation mellan kortare träning och ingen träning alls.

Hur kul är det att springa "distans" i början, när man blir trött efter tre kilometer, ifrågasätter Mattias Claesson i sin artikel.Han menar att det blir lättare att springa roliga intervaller med hög intensitet med kort vila för att på det sättet jobba upp konditionen.

Det är roligt med debatt om träning. Att följa vad som skrivs är ett sätt att lära sig mer om löpning. I Långlöpargruppen grundar vi med distansträning, och fyller på med mer högintensiva träningspass. Och vi hoppas kunna förmedla vikten av att skynda långsamt för att bygga upp styrka och stabiliet för att klara av att springa både långt och fort.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se