Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

Sarah och Ragnar överlägsna sista SM-dagen

2023-07-30 | Bengt Jansson

Sarah Lahti och Ragnar Carlsson var de mest överlägsna vinnarna under den sista tävlingsdagen av Friidrotts- SM i Söderhamn.

Sarah Lahti suverän vinnare på 5 000 m. Foto DECA Text och Bild.

Sarah tog täten direkt efter starten på 5 000-meters finalen. Hon öppnade tufft med 3.03 på 1 000 m och 6.07 efter 2 000 m, men sedan orkade sedan inte Sarah i värmen ensam hålla lika högt tempo. Sarah, som är VM-klar på 10 000 m, vann nu på nya mästerskapsrekordet 15.32,34. Hon var drygt 30 sekunder före tvåan. Hon varvade 16 av de 23 löpare som fullföljde loppet.

–  Jag hade tänkt öppna långsammare, men när det nu gick fort i början var det bara att fortsätta, berättade Sarah för SVT.

– 15.32 är den passertid på 5 000 m som jag ska försöka hålla i VM.

Efter SM väntar höghöjdsträning inför VM för Sarah.

Louise Wiker kom på elfte plats med 17.19,66.

På herrarnas 5 000 m kom tre löpare från Hässelby bland de åtta bästa; 4) Miguel Palm 14.22,20 (årsbästa) 5) Axel Djurberg 14.24,73 och 8) Andreas Jansson 14.36,60.

Ragnar Carlsson vann sitt fjärde SM-guld i slägga med ett kast på 71,08. Han hade följande serie: 67,54  71,08  X  70,90  69,38 och X. Han hade därmed samtliga sina fyra godkända kast minst fyra meter längre än SM-tvåans bästa kast.

–  Jag lände mig på gång, men det blev svårare att kasta när regnet kom och ringen blev hal, förklarade Ragnar för SVT.
Efter SM ska Ragnar jobba för att hitta formen inför VM.

Ragnar Carlsson suverän vinnare i slägga. Foto: DECA Text och Bild.

Talangfulla junioren Nora Lindahl gladde med att ta sin första medalj i senior-SM. Efter en stark avslutning de sista 80 metrarna var hon tvåa på 200 m med 23,86.

Rutinerade Patrik Lindstedt kom på femte plats i kula med 16,75. Gabriel Heen blev sjunde man med 16.59. Elias Lind stötte 14,69 vilket gav tolfte plats.

Den tidigare svenska mästarinnan i kula Frida Åkerström meddelade tidigare i veckan att detta skulle bli hennes sista SM-tävling.

Nu tog Frida farväl på bästa tänkbara sätt. Hon noterade nytt årsbästa i kul-finalen med 15,53 vilket gav henne en fin fjärde plats.

Vanessa Kamga stötte 16,07 vilket gav henne bronsmedaljen.

Ett par timmar senare säkrade Vanessa sin andra SM-medalj för dagen när hon var tvåa i den regndrabbade diskusfinalen med 58,00. Frida Åkerström kom på nionde plats med årsbästa 47,11.

Skadedrabbade trestegshopparen Jesper Hellström gjorde sin bästa tävling för säsongen i finalen när han hoppade 15,69 vilket räckte till en fin andraplats.

Linn Adolssson kom på åttonde plats på 800 m med 2.10,08. Caroline Högardh hade 2.10,78 vilket gav henne nionde plats.

Efter en stark söndag passerade Spårvägen poängmässigt Hässelby och tog därmed hem Mästerskapsstandaret före Hässelby. På damsidan kom Hässelby på fjärde plats.

När det gäller sammanlagda SM-poäng herrar och damer är Hässelby etta med 138 poäng före Spårvägen och Örgryte 136 poäng och Malmö AI 135 poäng. Det betyder att Hässelby ökar ledningen i kampen om SM Pokalen.

SM-resultat >>>

ANDERS OLSSON

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se