Nora Lindahl, JEM-guld 2023. Foto: Deca Text&Bild

Grupp 2010

Extraträning med ungdomsgruppen

2024-01-03 | Nathalie Wetterstrand

Onsdagen den 3/1 fick de som kunde vara med på en träning med ungdomsgruppen samt fick en möjlighet att lära känna Magnus lite mer.

Till hösten väntar ungdomsgruppen för våra aktiva och idag fick de en möjlighet att testa på hur en träning med ungdomsgruppen kan se ut. Mer om det senare.

För innan det var dags för träningen fick Magnus en möjlighet att presentera sig mer samt att de aktiva fick möjligheten att ställa frågor.

 

”Största skillnaden från nu?”

 

Svårt att veta, då jag inte vet exakt hur era träningar nu ser ut, men det kommer att bli skillnad och den största skillnaden är att det kommer att bli mer eget ansvar. Jag kommer att ställa krav och mina två grundkrav är:

  1. Alltid göra sitt bästa utan att gnälla
  2. Att ha roligt

”Hur många träningar i veckan?”

Många för de som vill, men någonstans kring 4–5 pass i veckan. Fler pass för de som är högmotiverade. Det finns ingen short cut, det krävs mycket jobb, men det är ingen garanti för att en kommer att lyckas. Viktigt att se HELHETEN i all träning. Det är också viktigt med ÅTERHÄMTNING till exempel att gå och lägga sig i tid.

 

”Vad är lagom tid?”

Alla människor mår bra av en jämn dygnsrytm, med en sömn på mellan 8,5-9h, desto hårdare träning desto viktigare med återhämtning. Som exempel om du går och lägger dig klockan 23 en vardag och förskjuter det till kl.02 på en helg, så blir det tre timmars förskjutning och kroppen reagerar som du vore jetlagad, kroppen kommer alltså inte att fungera helt 100 och det är svårt att räkna med att prestera på topp på träningen dagen efter. Om detta görs varje helg så blir det svårare ”att få in träningen i kroppen”, det är därför viktigt att vara medveten om vilka val en gör, samtidigt som ni måste få vara ungdomar.

”Hård och läskig…”

”Har inte ätit upp någon”, nej men de flesta är nog inte vana vid att det är någon som ställer krav.

”Hur mycket specialiserad blir man i ungdomsgruppen?”

Mer och mer, men du förväntas fortfarande att träna brett för att kunna hoppa in i någon gren om det t.ex. är någon som blir sjuk på Kraftmätningen.

Kraftmätningen är en tävling för 15-åringar där ni kommer att tävla i lag tillsammans med 09:or, där klubben har som mål att komma till final och i finalen förhoppningsvis i den övre halvan.

(mer information om Kraftmätningen och kraftmätningsträningarna som drar i gång under våren kommer på ett informationsmöte för vårdnadshavare)

Vad kommer vi att träna mycket av?”

Det ni visar att ni har mest intresse av, men ”ALL träning har ett syfte” t.ex. kan kulträning behövas för explosiviteten även om du inte är kulstötare. Ni kommer också att få ta mer eget ansvar t.ex. se till att vara uppvärmda och redo till när träningen börjar eller att det kommer att komma tunga fyspass där det mentalt gäller att bita ihop och inte mygla.

”När börjar träningarna?”

När vi är på IP så mellan 18.00-20.00 beroende på vilka förutsättningar man har att vara uppvärmd och klar, det kommer att sättas ihop individuella program efter ett tag.

Så tillbaka till träningen. På schemat idag stod ”konlöpning följt av längdhopp med kort ansats”, ”korthäckträning” eller ”långhäckträning”.  På bilderna nedan ser vi gruppen och Magnus i spjuthörnan. Isak som övar häck inför tävlingen i Karlstad och Ebbe som filar på avstampet i längdhopp.

Nästa vecka drar våra träningar igång och gruppen känns redo!

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se