Hässelby tar emot pris som bästa klubb

Edoms väg till Sverige och Hässelby SK

2018-07-17 | Niklas Andersson

Långväga ifrån. Delar av styrelsen driver ett projekt om jämställdhet och inkludering. I en artikelserie kommer vi att lyfta fram profiler i klubben som inte är födda i Sverige men som har hittat hit på olika vägar och valt att börja med friidrott i vår klubb Hässelby Friidrott. Först ut är den snart 23-årige löparen Edom Abreham.

 


Edom Abreham var hare på årets Bauhausgala. Foto: DECA Text&Bild.

 

Edom springer framförallt 400 m (48.68) och 800 m (1.51.62). Han var med och tog SM-brons senast på lag-SM. Han befinner sig just nu på träningsläger i Frankrike med klubbkompisarna Anton Persson och Gustav Bivstedt. Edom fick tre frågor att svara på:

 

  1. Varför/hur valde du att komma till Sverige från andra länder?

Jag kom till Sverige från Eritrea när jag var dryga 14 år. I Eritrea gick jag i en skola som var byggd av svenska och finska kyrkan. Där fick vi lära oss litegrand om Skandinaviens kultur och hur det var helt annorlunda från vår vad gäller tex allt ifrån väder till livet. Här i Sverige fanns redan min pappa. Familjen var kvar i Eritrea. Anledningen till att jag kom hit var att jag såg en bättre framtid än vad som väntade i Eritrea. Där skulle jag har ha blivit inkallad till militärtjänst och den är på obestämd tid tills man inte behövs längre.

  1. Hur hittade du Hässelby Friidrott?

Jag hittade till friidrotten och Hässelby tack vare en kompis som tränade och tävlade för klubben. Det var Haben Idris (bl a två gånger vinnare av Stockholm Halvmarathon red.anm). Min tanke var att träna kondition för att bli en bättre fotbollsspelare men istället blev det bara friidrott.

  1. Vad har klubben och friidrotten betytt för dig?

Att träna friidrott med Hässelby har betytt en väg för en bättre framtid och till bättre hälsa. Jag har fått träffa underbara människor i klubben med mål och en motivation att lyckas i livet. Det visar sig genom att klubbkompisarna satsar hårt och försöka bli så bra man kan eller till och med bäst i sina respektive grenar. Genom klubben har jag fått många goda vänner. Jag gillar att träna och skulle jag inte ha hittat friidrotten skulle jag nog ha hittat andra saker att göra som tex styrketräning.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se