Fotograf Sofia Boman

Tre medaljer vid SM halvmaraton

2021-09-11 | Bengt Alfredsson

Det blev tre medaljer till Hässelbys löpare när SM i halvmaraton (21,1 km) avgjordes på en 3 km lång varvbana utanför Göteborg. Halvmara-SM genomfördes som en ren elittävling med flera inbjudna utländska elitlöpare.

Hässelby dominerade damklassen med tre löpare bland de fyra bästa.
I sitt andra lopp efter OS tog Sarah Lahti med klar marginal hem sitt åttonde SM-guld på svenskt årsbästa 1.10,52. Sarah passerade 10 km på 33,37. Vid 13 km hade det bildats et tätklunga på sex löpare, Sarah tillsammans med fem kenyanskor.

Den klungan tunnades sedan ut, och vid 18 km hade Sarah sällskap av tre löpare från Kenya.
Två kilometer från mål ökade Beatrice Cheserek tempot, och sprang sedan mot segern på 1.10,30.
Sarah slutade på fjärde plats, och som klar SM-vinnare. Hon var 1.43 före Hanna Lindholm.

- Det märks att jag inte riktigt är tränad för en halvmara, kommenterar Sarah, som tog ett par veckors vila efter OS.
De senaste veckorna har Sarah sprungit i snitt 8-9 mil per vecka mot normalt 13-14 mil.

Sarahs stora mål i höst är Valencia Marathon i början av december. Sarah har länge funderat på att testa den klassiska maratondistansen 42 195 meter, och nu känner hon sig alltså mogen att ta steget upp. Som test inför Valencia springer Sarah Barceloha Halvmarathon den 17 oktober.

SM-brons till Sanna
Sanna Mustonen klarade bronsmedaljen i SM på tiden 1.14,25. 19-åriga Linnéa Sennström, som var yngsta SM-löparen, var fjärde löpare på tiden 1.15,56. Fjolårsvinnaren Lotta Fougberg från Ullevi, Hängde med bra under första milen, men bröt sedan loppet.

Samuel tvåa
I herrklassen disponerade Samuel Russom sina krafter väl när han sprang i mål som klar SM-tvåa på tiden 1.03,48. Samuel, som var SM-etta i fjol, var nu under hela loppet tvåa i SM-klassen bakom Samuel Tsegay från Hälle som fick segertiden 1.01,02