Sarahs bästa 10 km-lopp - Lovande Hässelby-resultat

2021-03-21 | Bengt Alfredsson

Sarah Lahti visade lovande form när hon i sin säsongdebut blev tvåa, på samma tid som loppets vinnare i söndagens högklassiga 10 km-lopp i Dresden i Tyskland. Sarah gjorde sitt livs bästa 10 km-lopp när hon klockades för 31.59.

Sarah tog tidigt täten i damklassen tillsammans med tyskan Katharina Steinruck. De två passerade 2,5 km på 7,57, 5 km på 15.59 och 7,5 km på 25.08. Passertiderna pekade länge mot ett resultat i klass under Meraf Bahtas svenska rekord 31.44.

Citylauf Invitational avgjordes på en 2,5 km lång bana som löptes fyra gånger. Här är Sarahs varvtider: 7.57 – 8.03 – 8.09 – 7.52. Det långsamma tredje varvet kostade Sarah hennes tredje svenska rekord det senaste halvåret.

I kyligt och blåsigt väder var det Sarah som tog initiativet och som svarade för det mesta av farthållningen.

300 meter från mål ryckte Sara ifrån och fick en klar ledning, men hon överraskades av Katharina Steinach som kom snabbt bakifrån och var ikapp Sarah 30 meter från mål för att till sist dömas som vinnare.

31.59 är endast två sekunder från Sarahs personliga rekord. Hennes pers. är noterat i ett lopp med chip-tidtagning, d v s tiden tas från passering av startlinjen till passering av mållinjen. I söndagens lopp användes startskott-tidtagning, d v s tiden tas från startskottet till passering av mållinje.  Nu startade Sarah tillsammans med övriga kvinnliga löpare bakom de manliga löparna och därmed tappade ett par sekunder innan de passerade startlinjen. I praktiken gjorde Sarah nu sitt livs bästa 10 km-lopp.

- Jag är nöjd. Jag tappade ett par veckors träning i vintras här jag hade problem med ett knä. Kanske var det den träningen som saknades idag, kommenterade Sarah, som bara kunnat träna för fullt i två veckor. Nu inriktar hon sig på banlöpning. Sarahs mål är att ta en OS-plats på 10 000 meter.

Banan i Dresden, som går i en vacker park, är mycket snabb, med en nivåskillnad mellan högsta och lägsta punkt på under en meter.

Det var just på en bana i denna park som Sarah noterade svenskt rekord på halv maraton i november.

Under senare år har tävlingsskorna för landsvägslöpning utvecklats kraftigt. Med hjälp av nytt materias ger skorna kraft tillbaka efter varje löpsteg. Löpsteget blir därmed längre och löparen springer snabbare.

Det är Nike som lett denna utveckling. Nu har Sarahs skoföretag ASICS tagit fram en liknande sko som Sarah nu tävlade i för första gången.

- Det är mer studs i de här skorna och det gör att benen inte blir lika trötta, förklarar Sarah.

Det avgjordes lopp på flera distanser i Dresden.

Sanna Mustonen sprang halvmaran på 1.13.34. Det är hennes näst bästa tid på denna distans.

Otto Kingstedt kom på nionde plats i maraton-klassen med 2.20.45.

John Kingstedt blev 14:e man med tiden 2.25.19.

Alla resultat i Dresden >>>