ISM mångkamp 2023. Foto: Deca Text&Bild

Sarah, Ragnar och Fredrik i SM

2023-07-25 | Bengt Jansson

Sarah Lahti (5 000 m), Ragnar Carlsson (slägga) och Fredrik Samuelsson (tiokamp) är Hässelbys starkaste kort inför friidrotts-SM som avgörs i Söderhamn i helgen, 28–30 juli. Alla tre är överlägsna Sverige-ettor i sin gren.

Hässelby är deltagarmässigt största klubb i SM med 39 anmälda friidrottare. Bland dem finns fler segeraspiranter än de tre redan nämnda.
En intressant nyhet i år är att mångkamps-SM avgörs samtidigt med friidrotts-SM.

Det innebär att mångkamparna, som normalt har sina SM-tävlingar i skymundan utan någon större publik och med ringa utrymme i media, nu får chansen att tävla inför betydligt fler åskådare och bli mer uppmärksammade. Det innebär också att tiokamparna inte har möjlighet att tävla i individuella grenar i SM.

Trots att Fredrik Samuelsson normalt haft medaljchans i ett par individuella grenar är han positiv till årets förändring. Fredrik satsar nu på att vinna sitt åttonde SM-guld i tiokamp och därmed Tangera 70-talets svenske stjärna Lennart Hedmarks notering för flest SM-guld genom tiderna.

Junior-EM-deltagarna i tiokamp Calle af Forselles och Elliot Duvert, som båda haft medaljchans i SM-tiokampen väljer båda bort denna krävande gren i SM för att i stället kunna satsa på individuella grenar. Calle ställer upp i längd, där han tog SM-medalj i fjol och i stav samt 110 m häck. Elliot hoppar höjd och stav.

Simon Pettersson vann den resultatmässigt bästa grenen vid fjolårets SM när han tog hem guldet i diskus på 70,42 vilket fortfarande är hans personliga rekord. Daniel Ståhl var i fjol 13 cm efter Simon. Vi hoppas på ett nytt bra resultat av Simon i helgen.

Vid fjolårets friidrotts-SM i Norrköping segrade Vanessa Kamga i diskus och Jesper Hellström i tresteg. Båda satsar nu på att försvara sin titel, men motståndet blir tufft.

En annan nyhet vid årets SM är att 5 000 m gång för herrar och damer ingår i friidrotts-SM. Det är klent intresse för gång, och nu är endast fem deltagare anmälda till både herrarnas och damernas 5 000 m. Alla deltagare får därmed SM-poäng för både SM Pokalen och Mästerskapsstandaret som delas ut till bästa klubb vid friidrotts-SM.

Jakob Samuelsson, som vann SM-guldet i spjut i fjol på 77,47 satsar må ny seger och ett minst lika bra resultat. Det skulle ge honom rankingpoäng som blir viktiga när det gäller att kvalificera sig för VM i Budapest den 19 – 27 augusti. Jakob fick känning av en armbågsskada vid en tävling i Schweiz förra veckan, men han känner sig bättre nu.

Emil Blomberg vann SM-guldet på 3 000 m hinder i fjol, och är i år Sverige-etta på distansen. Han har laddat upp på hög höjd i Sankt Moritz i Schweiz inför SM.

Andra intressanta deltagare från Hässelby: Beatrize Lantz (spjut), Frida Åkerström (kula), Patrik Lindstedt (kula), Gabriel Heen (kula), Gustav Gahne (400 m), Nora Lindahl (100 m och 200 m), Sanna Mustonen (10 000 m), Carolina Högardh (800 m och 1 500 m), Yohannes Kiflay (1 500 m) och Julia Håkansson (100 m häck).

Tyvärr saknas tre av klubbens bästa friidrottare; fjolårsmästarinnan i stav Lisa Gunnarsson och nya världsstjärnan i kula Axelina Johansson är båda skadade. Årets överlägsne svenske mästare på halv maraton (21,1 km) Samuel Russom, som var tvåa på 10 000 m i fjol, är i Etiopien och tränar inför Berlin Marathon den 24 september.

Det är många SM-poäng att tävla om i friidrotts-SM. Tävlingen väger därför tungt i kampen om SM Pokalen som tilldelas årets bästa SM-klubb. Hässelby toppar inför helgens SM årets kamp om SM Pokalen, och har nu chansen att ta hem pokalen för fjärde året i följd.

SVT Play sänder från friidrotts-SM:
Fredag 28 juli kl 15.10
Lördag 29 juli kl 14.15
Söndag 30 juli kl 12.00

Hemsida SM >>>

Startlista SM >>>
  
ANDERS OLSSON

Emil Blomberg har förberett sig inför SM med träning på hög höjd i Sankt Moritz i Schweiz.
Foto: DECA Text och Bild.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se