Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Lång resa till att bli nummer ett

2021-11-02 | Bengt Alfredsson

Hässelby är fortfarande Sveriges klart bästa klubb i friidrott. Med bred marginal försvarades segern i SM-pokalen, som innefattar resultaten från samtliga SM-tävlingar för ungdomar, juniorer och seniorer under året.
Hässelby samlade i år ihop mest poäng inte bara för seniorer utan även för juniorer och ungdomar.

Här kommer lite uppvärmning inför vinterns julnötter. Det blir många frågor på historiken, men väl värt att läsa på, för Albin utlovar fina priser.

Det har varit en lång resa fram till positionen som nummer 1.
Vi som har varit med länge minns hur det var på mitten av 60-talet då Lars-Johan Oscarsson som ny och entusiastisk ordförande såg till att klubben inledde marschen uppåt.
På den tiden var ekonomin knapp. Det gällde att hålla i utgifterna och att försöka få in pengar på olika sätt.

Eftersom Hässelby IP är en liten anläggning gick det inte att arrangera några större tävlingar och på det sättet få in pengar. I begynnelsen hade vi kolstybbs-banor (fyra banors bredd och endast 345 meter per varv. Idag har vi allvädersbanor och varvet är 357 meter.)

Vi kämpade istället med att ett par gånger arrangera SM i tiokamp på Stockholms Stadion. Mycket jobb, men knappt några pengar över. Klubben ställde upp när förbundet saknade arrangör.
Klubbens ända större tävling var Hässelbystafetten som Lars-Johan startade 1968 – föregångare till dagens Hässelbyloppet. Hässelbystafetten vände sig till medeldistanslöpare, de bästa svenska klubbarna med flera landslagslöpare brukade ställa upp

Broderade klubbmärken 
För att hålla utgifterna nere broderade Lars-Johans fru Irma våra klubbmärken.
Det var också Irma som låg bakom den årliga julbasaren i klubbhuset som länge var den största inkomstkällan. Ett år gav basaren 6 000 kr– en fantastisk summa för Hässelby för drygt 50 år sedan.
Vi kämpade i varenda DM-tävling för att skrapa ihop tillräckligt många poäng för att kvalificera oss som en av de tolv Stadionklubbarna som arrangerade DN-Galan (föregångaren till dagens Bauhausgala).
Även sprinters fick ställa upp och springa terräng-DM. Fick man bara tre löpare i mål fanns det alltid chans att ta en billig femte- eller sjätte plats i lagtävlingen, och därmed viktiga poäng.
Vi tog snabbt steget upp till att bli en av distriktets tolv bästa klubbar. Under Sixten Borgs ledning var DN-galan på den tiden en säker vinstaffär, och en tolftedel av överskottet var en mycket välkommen intäkt för Hässelby.

"Linkan" första stjärnan
Jan-Olov ”Linkan” Lindqvist var klubbens förste SM-medaljör och landslagsman på seniorsidan. ”Linkan” gjorde 6 851 poäng i tiokamp 1967. Ända sedan ”Linkans” tid har mångkamp varit högt prioriterad inom Hässelby, med rader av landslagsmän.
Med 6 851 poäng ligger ”Linkan” idag på 21:a plats på Hässelbys all time-lista i tiokamp.
”Linkan” var givetvis stjärnan i Hässelbys ihåliga klubblag som kämpade långt ner i seriesystemet. Laget avancerade dock snabbt uppåt i dåtidens seriesystem, och 1971 var det dags för debut i  Svealands-regionens högsta serie. Idag är serierna ersatta av lag-SM.

Vi har idag tre Hässelbyare på sveriges all-time hig-lista. Där  Fredrik Samuelsson som fortfarande är aktiv ligger på en femteplats med  8.172 p.

Här är listan >>> 

Det var inte populärt att hoppa längd eller tresteg före midsommar, för då odlade en av idrottsplatsens vaktmästare potatis i längdhoppsgropen. Trots detta blev längdhopp tidigt en av klubbens bästa grenar.
Under vintrarna var det inomhusträning i en av Hässelby Gårdsskolans gymnastiksalar. Det handlade om allmän styrketräning. Ett populärt inslag i träningen var ”djungelbasket”, en egen variant av basket där allt var tillåtet utom att bitas. Detta gav överraskande gott resultat. Ett par av klubbens friidrottare blev så småningom basketspelare i högsta serien.

Slägga skrämde bort fotbollsspelarna
I Hässelby SK dominerade fotbollen. Trots att fotbollslaget harvade i division fem och sex betraktade spelarna sig som stora stjärnor. Träningstiderna på IP var fördelade så att fotbollen och friidrotten hade sina egna träningsdagar. Fotbollen hade dock ovanan att lägga in sina hemmamatcher på friidrottens träningskvällar vilket var mycket irriterande. Detta upphörde när friidrottarna tyckte att måttet var rågat och beslutade sig för att träna slägga en kväll då fotbollen hade tänkt sig att spela match.
Trots att ekonomin var ansträngd var Hässelby redan 70-talet Sveriges bästa ungdomsklubb, men först efter Stockholm Marathon premiär 1979 fanns det ekonomi för att stötta lovande ungdomar så att de kunde utvecklas till duktiga seniorer. Klubbens största inkomster brukade ligga på 5-6 000 kr absolut max 10 000 kr, efter 1979-år Stockholm Marathon var intäkten 35 000 kr, en enorm förbättrad intäktskälla!

Lagtävlingar har alltid varit viktiga
Klubben har hela tiden prioriterat bredden och alltid satsat hårt på lagtävlingar. Lag-SM är därför för Hässelby årets viktigaste tävling. I år blev det seger både för herr- och damlaget.
Med Bengt Olsson – en av Lars-Johan Oscarssons adepter - som ordförande har Hässelby under de senaste 25 åren tillhört Sveriges bästa klubbar sammanlagt. Aldrig sämre än trea och rankad som nummer ett många av åren. De två senaste åren har Hässelby i överlägsen stil vunnit SM-pokalen som delas ut till årets bästa SM-förening.


Det har hänt oerhört mycket sedan 1960-talet!


ANDERS OLSSON

Friidrottens historia >>>

Hässelbyloppets historia >>>

Hässelbys historia >>>

Klang och jubel! Lagtävlingar har alltid varit viktiga för Hässelby. Därför var den en skön framgång när både herr- och damlaget i somras vann lag-SM.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se