Fredrik & Jakob Samuelsson

Jakob behövde endast ett kast första SM-dagen

2023-07-29 | Bengt Jansson

Jakob Samuelsson imponerade när han tog Hässelbys enda segern under den första dagen av friidrotts-SM på Hällåsens IP i Söderhamn.

Jakob inledde spjutfinalen med ett mycket bra kast på 79,42. Han avstod sedan från att kasta de fem återstående kasten för att inte riskera att få tillbaka den armbågsskada som hämmade honom vid en tävling i Schweiz förra veckan. 79,42 räckte för att Jakob med klar marginal försvarade sin fjolårsseger i spjut.

– Skönt att det bara behövdes ett kast, förklarade Jakob för SVT.

-  Jag har haft skadeproblem tidigare och ville inte riskera mer.

79,42 är ett så bra resultat att det ger viktiga rankingpoäng inför VM.

–  Jag tror att det räcker, säger Jakob.

–  VM skulle vara kul. Jag var med i EM i fjol och VM är ett steg uppåt.

Beatrice Lantz imponerade i damernas spjut-kval. Hon inledde på bästa tänkbara sätt och noterade nytt årsbästa i första kastet med 53,42 vilket var klart över gränsen för att säkra en plats i lördagens final.
Med 53,42 hade Beatrice det överlägset bästa resultatet i kvalet.

Junioren Gustav Gahne sprang säkert i det första försöksheatet på 400 m där han blev tvåa på 48,52 och därmed säkrade en plats i lördagens final.

Fredrik Samuelssons satsning på att vinna sitt åttonde SM-guld i tiokamp tog tyvärr slut tidigt. Efter en stark start med 11,08 på 100 m och 7,43 i första hoppet i längd skadade Fredrik foten i sitt andra hopp och tvingades bryta tiokampen efter att ha blivit utburen på bår. Fredrik ledde tiokampen klart efter två grenar.

–   Det kan visa sig vara en ganska allvarlig skada, rapporterar pappa, tränaren Janne Samuelsson.
Fredrik fördes direkt till Stockholm för att få foten röntgad.

När Elliot Duvert och Calle af Forseles, som är tvåa och fyra på årets Sverige-bästa lista avstår från tiokampen i SM för att istället satsa på individuella grenar är det istället andra som nu får försvara Hässelbys stolta traditioner i tiokamp.  Efter första dagen ligger Vincent Arousell på andra plats med 3 811 poäng endast tio poäng efter ettan Emil Uhlin från Falun.

I Elliot Duverts frånvaro såg Kevin, sjua med 3197 poäng och Theodor, åtta med 3161 poäng, till att försvara familjen Duverts  ära.

Yohannes Kiflay var tvåa i det första försöksheatet på 1 500 m med 3.50,05 och är därmed vidare till lördagens final.

Andreas Jansson och Erik Djurberg utslagna.

Damernas försök på 1 500 m ströks eftersom för få prickat av sing. Caroline Högardh springer nu final direkt på lördagen.

Emil Blomberg orkade inte upprepa sin fjolårsseger på 3 000  m hinder. Loppet inleddes i högt tempo och Emil bröt loppet efter drygt 1 000 m.

Axel Djurberg knep efter ett starkt lopp bronsmedaljen med tiden 8.54,78 Miguel Palm kom på fjärde plats med 9.22,00. Samuel Berhane blev femte man med tiden 9.25,15.

Fjolårsmästaren Simon Pettersson inledde kvalet i diskus med ett kast på 60,97 och klarade därmed gränsen för att avancera till lördagens final.

Fjolårstvåan Daniel Ståhl var bäst i kvalet med nya banrekordet för Hällåsens friidrottsarena 64,67.

Elias Lind noterade nytt pers med 45,36. Det fattades dock 45 cm för att ta en finalplats.

Kulstötaren Gabriel Heen kastade 44,75 och blev även han utslagen.

Calle af  Forselles, som avstår från tiokampen i SM, hade det tredje bästa resultatet i kvalet i längd med ett hopp på 7,25. Jesper Hellström, som haft skadeproblem i sommar gladde med att även han ta sig till lördagens final med ett hopp på 7,13.

Linus Jonasson blev utslagen efter att ha hoppat 6,75. Även Alexander Nyman, 6,32, och Wilhelm Eidenstedt, 6,30, utslagna.

Hillevi Carlsson kom på en fin sjunde plats i slägga med 60,00.

Nora Lindahl avstod från att springa 100 m för att istället koncentrera sig på sin bästa distans 200 m där försöksheaten avgörs på lördagen.

Emelie Beckman tog 3,33 i stav vilket gav henne elfte plats.

Maratonlöparen Louise Wiker bröt lördagens  sista gren, damernas 10 000 m.

Efter den första av tre tävlingsdagar i SM har Hässelby på herrsidan flest poäng när det gäller kampen om Mästerskapsstandaret. Hässelby har 24 poäng, tvåan Göta Karlstad har 14 poäng. På damsidan ligger Hässelby på 16:e plats.

SM-resultat >>>


ANDERS OLSSON

Jakob Samuelsson gjorde sitt näst längsta kast någonsin när han vann sitt andra SM-guld i spjut.
Foto: DECA Text och Bild.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se