Atlas. Fotograf Sofia Boman

Isabellah Andersson och Louise Wiker klara för VM

2017-05-02 | Anders Olsson

Isabellah Andersson och Louise Wiker fick på  tisdagen klartecken för att springa maraton i Friidrotts-VM i sommar.

Sverige skickar fem maratonlöpare till VM som avgörs i London den 4 – 13 augusti. Inte sedan tidernas första friidrotts-VM avgjordes i Helsingfors 1983 har Sverige haft så många VM-deltagare i maraton. I Helsingfors var det full representation med tre manliga och tre kvinnliga maratonlöpare

Lorenzo Nesi, som är landslagets samordnare när det gäller långlöpning, har tillsammans med förbundskaptenen Karin Torneklint på tisdagen nominerat ytterligare fyra löpare förutom Mikael Ekvall som redan tidigare fått klartecken.

De nu uttagna är som väntat David Nilsson som kvalificerade sig genom ett starkt maratonlopp i Hamburg förra helgen, samt Isabellah Andersson och Louise Wiker som var klart under kvalgränsen i fjol och Lisa Ring som underskred kvaltiden 2.39 tidigt i år.

Förutom de fem uttagna finns det inte någon annan svensk löpare som under kvalperioden som inleddes den 1 januari i fjol klarat den svenska kvalgränsen 2.17.00 för herrar och 2.39.00 för damer, så den slutliga uttagningen var ganska given.

För både Louise och Isabellah blir detta andra VM-starten. Isabellah slutade på en meriterande sjunde plats i Sydkorea 2011. Louise tävlade i Beijing i förra VM 2015.
- Kul att bli uttagen igen, och extra roligt att det nu handlar om London som är en favoritstad för mig, säger Louise Wiker.

Flerfaldiga svenska mästarinnan Isabellah Andersson, som blev mamma för andra gången i början av april, har ännu inte lämnat klartecken. Hon behöver ytterligare drygt en månad för att se hur bra hon kommer igång med träningen.
-Nu tycker Isabellah att det är dags att börja röra på sig. Vi får se hur det går, säger Isabellahs man och tränare Lars Andersson.

Charlotte Karlsson hade en sista chans den gångna helgen att kvalificerade sig. Hon var anmäld till Düsseldorf Marathon, men kände att den rätta formen saknades och avstod därför från att springa.

Charlotte siktar istället in sig på ASICS Stockholm Marathon och SM i maratonlöpning den första helgen i juni. Isabellah och Louise springer ej det loppet

Både damernas och herrarnas maratonlopp avgörs söndagen den 6 augusti. Damernas lopp startar kl 09.55 svensk tid, herrarnas lopp kl 13.00.

Friidrottare som tävlar i andra grenar än maraton har fram till den 23 juli på sig för att klara sina kvalgränser.

Sveriges Maraton-löpare till VM 2017-04-30
HERRAR
Mikael Ekvall, Strömstad
David Nilsson, Högby

DAMER
Isabellah Andersson, Hässelby
Louise Wiker Hässelby
Lisa Ring, NocOut

Hemsidan för friidrotts-VM 2017


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se