Bild på Amanda Hansson

Intervju med Sergej Nikolajev, årets (2020 års) ideella ungdomsledare

2021-11-12 | Jenny Rudin

Stort grattis till priset som årets (2020 års) ideella ungdomsledare!

Hur reagerade du när du fick reda på att du vunnit priset?

Överraskad såklart. Finns så många bra ledare och just 2020 var extra tufft, utan tävlingar och med nya föreskrifter om hur man fick träna och inte. Extra stora krav på ledarna att motivera de aktiva då. 2020 hade jag lämnat över 05:orna till ungdomsgruppen och fokuserade på de yngre stavhopparna i klubben vilket jag tror var uppskattat.

Hur ser din tränarkarriär ut i Hässelby, hur började allt och vad har hänt på vägen, vilka har du tränat genom åren?

Började i klubben 1991 - 30 år, tänk vad tiden går. Fick ingen riktig junior/seniorkarriär utan körde i princip bara KM i Mångkamp som enda tävling varje år. 1999 flyttade jag även bostaden till Hässelby och ville då leka friidrott lite oftare. Ringde till kansliet och undrade om jag kunde få tillgång till stavförrådet. "Det går bra, men bara om du kan hjälpa till på en ungdomsträning en timme i veckan" var svaret. Kommer ned till IP och där står en grupp glada 9-åringar och undrar om jag är deras tränare. Det var ju ingen annan där, så då blev jag det. Inget jag någonsin ångrat även om det såklart blev mer än "en timme i veckan". Tränade grupper födda 90-91, 98-99 och 05-06 upp till 14-15år. Just nu är min roll ambulerande stavtränare för alla ungdomsgrupper upp till 14 år samt att jag har hand om den nystartade verksamheten för Masters/veteraner +35år.

Vad är det roligaste med att vara ungdomstränare?

Att dela med sig av genuin träningsglädje och se att mina ungdomar kan föra det vidare. Varje gång jag kommer till IP och ser att några av mina gamla adepter är duktiga ledare på sommarskolan eller måndagskul ger mig lite gåshud.

Och vad är det mindre roliga?

När ungdomar försvinner av olika anledningar, just när man känner att man kommit igång. Kan vara skador, men även att de tvingas sluta för att den andra idrotten (säger inte vilken) kräver att man måste vara med på alla deras träningar. Även vissa föräldrar som inte riktigt har tålamod och tycker att deras 10, 11, 12-åring skall få "specialträning" och inte köra med någon grupp.

Säsongen 2020 blev ju inte som en vanligt, det minns vi alla, vad minns du själv mest från den väldigt annorlunda säsongen?

Skrev lite ovan, bara se att varken ledare eller aktiva gav upp utan körde på. Ett, två år för oss vuxna är lång tid, men för ungdomarna är det ju en oändlighet.

Vad är ditt bästa Hässelbyminne?

När 05:orna vann Stockholmskampen på Enskede IP (2018).

Har du något medskick till dina tränarkollegor i klubben som du vill ge?

Fortsätt och inspirera era ungdomar och ett av de bästa sätten att göra det på är att köra själv. Välj en gren (eller flera), uttala ditt mål, och testa hur bra du kan bli!

Vilken av Hässelbyfärgerna gillar du mest och varför (Svart, röd eller vit?)

Svart är helt klart min färg!

Bild från när Sergej fick sitt pris, under en träning i Sollentunahallen.

Bild från när Sergej fick sitt pris, under en träning i Sollentunahallen.


Kansliet informerar

Till Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Senaste bildspelet

Fightern

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se