Bild på Sarah Lahti

Första SM-gulden för Jakob och Emil

2022-08-06 | Tommie Nordh

När det slutat regna över SM-staden Norrköping ljusnade det för Hässelbys deltagare under den första dagen av friidrotts-SM.

Både Emil Blomberg och Jakob Samuelsson kunde jubla över sina första SM-segrar.

FÖRSTA SM-GULDET. Emil Blomberg spurtade hem segern på 3 000 m hinder. Foto DECA Text&Bild.

EM-uttagne Emil Blomberg, som laddat inför SM på hög höjd i ST Moritz i Schweiz, vann ett taktiklopp på 3 000 m hinder. Han skuggade tätlöparna under nästan hela finalen, men i ingången till sista kurvan tog Emil täten, han flög sedan över vattengraven och tog den sista hinderbocken på upploppet mycket elegant. Emil sprang sedan i mål som klar etta på 8.55,57- Han var 2,23 sekund före finalens andre EM-löpare Vidar Johansson från Ullevi.

–      Sista 200 m kändes verkligen bra, förklarade Emil, som nu fick ett mycket positivt formbesked inför EM som inleds den 15 augusti.

Detta var Emils första SM-guld på hinder. Han har tidigare två silver och ett brons.

Axel Djurberg fin fyra på 9.03,95 – drygt tre sekunder från bronsmedaljen.

FÖRSTA GULDET Jakob Samuelsson var överlägsen i SM-finalen i spjut. Foto DECA Text&Bild.

I skadade Kim Ambs frånvaro var Sverige-tvåan Jakob Samuelsson favorit i spjut. Han tog ledningen direkt med 69.93. I andra omgången ökade Jakob till 76,93. Det tredje kastet mätte 77,49. Sedan blev det 77,11 i fjärde omgången och övertramp i sista omgången efter att Jakob stått över i femte omgången. SM-tvåan Joni Kaartinen från Örgryte var distanserad med hela 7,20.

–      Jag är supernöjd med första SM-guldet kommenterade Jakob som nu gjorde sitt livs bästa serie bara tio dagar innan EM inleds. Hans sju veckor gamla personbästa är 79,51.

–      Jag hade hoppats på 80 meter idag, men jag fick aldrig någon riktig träff.

Samuel Russom var hela tiden med i täten i finalen på 10 000 m. Samuel gjorde precis som Emil Blomberg, d v s satte in ett ryck i ingången till sista kurvan. Han ledde genom kurvan och såg ut att spurta mot guldet när Lidingös Simon Sundström, som aldrig tidigare varit i täten, passerade Samuel 30 m från mållinjen och sedan överraskande vann på 28.41,40. Samuel Russom, som blev tvåa precis som i fjol, fick tiden 28.41,48.

John Kingstedt blev nionde man på personbästa 29.14,39.

Samuel Russom är en mycket pålitlig SM-löpare. Han har tidigare i sommar tagit SM-guld på maraton och 10 000 m samt silver på halv maraton.

Jesper Hellström, som är Sverige-etta i tresteg och tvåa i längd, tog sig lätt vidare till lördagens SM-final i längd (start kl 16.25).

Carl af Forselles slog till med årsbästa 7,26 i sitt första hopp vilket gav en finalplats. Carl var trea i kvalet.

Favoriten Thobias Montler från Ullevi var bäst i kvalet med ett hopp på 7,58.

Wilhelm Eidenstedt (6,45), Linus Jonsson (6,69) och Alexander Nyman (6,77) utslagna i försöket. Alexander var bara 5 cm från en finalplats.

Gustav Berlin vann sitt försöksheat på 1 500m på 3.51,33 och är därmed klar för final.

Erik Djurberg utslagen på 4.08,22. Erik tog det lugnt på slutet för att spara sina krafter till 3 000 m hinder senare på fredagen.

Sverige-ettan Beatrice Lantz kom inte upp till sin bästa nivå i spjutfinalen.Beatrice, som i år förbättrat sitt pers till 55,07, hade nu tre kast över 48 m. Som längst blev det 48,04 vilket gav Beatrice fjärde plats. Hon var 18 cm från bronsmedaljen.

Klara Råbo var femtonde kastare men 38,40. 

Gustav Gahne öppnade försiktigt i försöket på 400 m. Efter en svag löpning genom första kurvan hade Gustav aldrig kontakt med de främsta i heatet. Han slutade på sjätte plats med 48,86 – 0.32 sekund från final.

Sarah Lahti var anmäld på 1 500 m, men kom aldrig till start, Sarah blev sjuk i korona direkt efter friidrotts-VM. Det är möjligt att Covid-19 påverkade Sarah redan när hon tävlade i Eugene.Nu är Sarah frisk igen, men hon tycker att det är bättre att spara krafterna till EM som inleds den 15 augusti.

ANDERS OLSSON

 

 


Kansliet informerar

Till Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Senaste bildspelet

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se