Dömd att springa - nytt boksläpp

2017-05-02 | Anders Olsson

Hässelby-löparen Fredrik Svanfeldt presenterade på tisdagen sin debutroman Dömd att springa.

 

Fredrik Svanfeldt signerar sin debutroman Dömd att springa.
 

Romanen bygger på Fredriks egna erfarenheter från maratonträning och maratonlöpning.
Som aktiv brottades Fredrik, som är civilingenjör i teknisk fysik, hela tiden med problemet hur han skulle få tid att träna så mycket som det krävdes för att nå Sverige-eliten när han samtidigt hade ett krävande heltidsarbete.

Det krävs nästintill träning på heltid för att bli riktigt bra. Problemet är att kunna finansiera en sådan satsning. För löpare på elitnivå finns vissa inkomstmöjligheter; träningsbidrag från sin klubb om man tävlar för en stor klubb som satsar på långlöpning, träningsbidrag från Sveriges Olympiska Kommitté om man är riktigt bra, mindre prispengar i vissa lopp och egna sponsorer.

Men hur ska man kunna nå elitklass när det knappast går att springa in några pengar om man håller lägre klass?

I Dömd att springa löser Fredrik Svanfeldt detta problem genom att låta bokens huvudperson, internen Johan Dahlberg som på Västerholmsanstalten avtjänar ett treårigt fängelsestraff för vållande till annans död. 
Johan känner sig deprimerad i sin fängelsecell och börjar träna löpning när han upptäcker att fysisk ansträngning medför att han sover bättre på nätterna.

I fängelsets gym finns ett förstklassigt löpband som Johan använder. Han får hjälp med träningen av en av fängelsets kriminalvårdare, Lars Hansson som själv tidigare varit en duktig maratonlöpare.
Vi får följa hu Johans träning utvecklas när den blir mer och mer tävlingsinriktad. För varje nytt träningsmoment som tillkommer förklarar fängelsevakten vad det nya träningsmomentet ger löparen

Boken kan läsas som en instruktion för hur en motionslöpare som vill göra en satsning på att springa maraton ska träna. 
–    Jag tycker att de flesta böcker med träningsråd är rätt tråkiga, så jag ville ta ett annat grepp. Förklarar Fredrik Svanfeldt.
–    För Johan Dahlberg byts det trista fängelselivet allt mer ut mot fler och fler timmar på löpbandet.

Lars Hansson lyckas utverka att Johan får permission så att han kan springa Stockholm Marathon. Vi får följa Johan under de två varven på Stockholms gator.
Det är en bana som Fredik Svanfelt efter fjorton genomförda Stockholm Marathon – bästa tid 2.31.08 – känner väl.
I pressande värme kämpar Johan sig i mål, och körs sedan tillbaka till Västerholmsanstalten för att åter låsas in i sin cell.

–    Jag har alltid gillat att skriva, och har länge drömt om att skriva en roman, berättade Fredrik vid releasepartyt för boken.

-    Jag ville i så fall skriva om något som jag behärskar, och det fick bli löpning.
Idén att skriva om en fånge inspärrad på ett fängelse – och med i princip obegränsat med tid till träning på rullband – fick Fredrik för flera år sedan, men inte mycket hände förrän 2015. Då gjorde Fredrik ett synopsis med hela handlingen för boken. Det som återstod var då endast att sätta sig vid datorn och börja skriva.

–    Det tog mig två sommarsemestrar att skriva hela boken.
I höstas var Fredrik klar, och han lyckades till sist hitta ett bokförlag som ville ge ut Dömd att springa. Nu är alltså boken tryckt och finns till försäljning
 


Dömd att springa är på 269 sidor. Boken är utgiven av Bokförlaget SOLKansliet informerar

Kansliet har oregelbundna öppettider. Mejla hsk.friidrott@telia.com om du behöver hjälp.

Köp kläder: Webbshop

Till Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Vill du inte att ditt friidrottande barn ska vara med på bild på klubbens hemsida? Mejla marianne.hsk@telia.com!

Senaste bildspelet

Fightern

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06