Bild på Jakob Samuelsson

Långlöpargrupp

Christian Mundt kom för att tala om träning

2019-11-24 | Marianne Fricke Stjernström

När Christian växte upp tränade han löpning med Hässelby SK. Nu löptränar han själv hässelbyare - och andra. Bland annat tränar han klubbens Sanna Mustonen som nyss klarat EM-kvaltiden på halvmaran, men även Caroline Almkvist som var SM-tvåa på Stockholm Maraton 2018 och Martin Öhman som vann SM på Stockholm Maraton 2017. Även de Hässelbyare.

 


Christan på knä framför Långlöpargruppens åhörarskara.

 

För varje ny löpare som kommer för att träna med honom, går Christian igenom deras träningshistorik, tittar på vad de tränat och framförallt vilka moment de inte tränat. Lika viktigt är det att se över hela livssituationen som kommer påverka träningsbelastningen. Det finns inte en modell för alla utan träningen måste anpassas utifrån varje aktiv. 

I grunden är det dock viktigt att bygga en stark grund det vill säga att löparna har tillräckligt med uthållighet och styrka för att klara av den ”riktiga” träning. För det är just den specifika uthålligheten som är nyckeln när man väl ska prestera. 

Om många andra tränare vill att adepterna springer långpassen långsamt och kombinerar med andra träningstillfällen med snabba tusingar till exempel, så är det som utmärker Christians träning för maraton de långa intervaller mellan 3-5 km nära maratontempo och långpass i högre farter. Men viktigt att poängtera att har man inte lagt en tillräcklig grund och byggt upp för dessa pass måste man anpassa träningen in i den sista perioden, betonar Christian.

I en uppbyggnadsfas finns det både plats för lugna långpass och klassiska tusingar men det måste också finnas en progression i träningen så den blir mer specifik närmare tävling. All träning har sin plats men i olika perioder och med olika syften. 

För maraton är prioriteten i grundträningen att stärka upp motorn med intervaller och tempon snabbare än tävlingsfart. Det tillsammans med både volymträning och ren snabbhet såsom backsprint ger en stabil grund. Och ju närmare tävlingen desto mer av träningen sker kring maratontempot.

Ett knappt tjugotal löpare från Långlöpargruppen samlades tidigt på lördagsmorgonen i gymmet för att få höra om Christians träningsupplägg. De flesta var mycket intresserade och någon eller ett par dök upp enkom för Christians skull.

Frågestund hanns inte riktigt med. Men Christian har lovat att åtgärda det i efterhand.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se