Atlas. Fotograf Sofia Boman

Angelica VM-fyra - tidernas prestation

2015-08-26 | Anders Olsson

Angelica Bengtsson fyra i världen i stav!

Felfri ända upp till och med svenska rekordet 4,70 – det är kanske tidernas bästa prestation an en Hässelby-friidrottare.

Idag så framstår Angelica som årets främsta svenska friidrottare; trea på inne-EM och fyra på VM.


 

Angelica Bengtsson imponerade när hon kom på fjärde plats i VM-finalen i stav på nya svenska rekordet 4,70. Foto: DECA Text o Bild

 

Nu har tjejen som under flera år vunnnit allt i internationella mästerskap för ungdomar och juniorer också lyckats ta det svåra steget upp till världsklass i seniorklassen.

Ända sedan Angeica presenterade sig på allvar genom att vinna ungdoms-VM 2009 – samma år som hon bestämde sig för att byta klubb från Växjö till Hässelby – har förväntningarna på Angelica varit mycket höga.

I ett litet land som Sverige vimlar det inte av riktigt stora talanger, och pressen blir lätt för stor på de få talanger som dyker upp. Det talas då tidigt om medaljer i stora seniormästerskap och om resultat på världsnivå. Få klarar av att leva upp till dessa förväntningar.

Men Angelica har fortsatt att leverera nya segrar; junior-VM för 19-åringar 2010, ungdoms-OS för 17-åringar 2010, junior-EM för 19-åringar 2011, junior-VM för 19-åringar 2012 och junior-EM för 23-åringar 2013. Hon har med andra ord vunnit alla mästerskap som finns på ungdoms- och juniornivå – mycket imponerande!

Även för en supertalang som Angelica har steget till toppen i seniorklassen varit tuff.

Angelicas första start i ett seniormästerskap var inomhus-VM i Paris 2011 då hon som 17-åring blev utslagen i kvalet. I den tävlingen klarade Angelica inte av den långa väntan mellan varje hopp. I ungdoms- och juniortävlingar var hon van att gå in i tävlingen sent, då de flesta redan rivit ut sig. Då blir det kort väntan mellan varje hopp.

I seniorklassen är nivån på deltagarna jämnare, och det blir lång väntan mellan hoppen.

Det tog några år innan Angelica lärde sig att tävla i seniormästerskap.

Genombrottet kom egentligen i fjol då Angelica kom på femte plats vid EM i Zürich. Precis som i år hade Angelica 2014 demonstrerat lovande form inför mästerskapet genom att svara för den bästa prestationen vid friidrotts-SM kort före EM.

I vintras kom den första medaljen i ett seniormästerskap då Angelica var  trea i inne-EM i Prag på nytt svenskt inomhusrekord 4,70.

Även i Beijing demonstrerade Angelica vilken fin mästerskapshoppare hon är. 4,70 är nio centimeter över hennes färska svenska utomhusrekord från friidrotts-SM.

Och beakta att hon faktiskt fortfarande är junior! Fram till i år har Angelica på somrarna ofta siktat in sig på två internationella mästerskap; ungdoms-eller juniormästerskap och sedan seniormästerskapet.

Nästa sommar, när Angelica gått upp i seniorklassen, blir första gången som hon kan koncentrera sig helt på seniormästerskapet, d v s OS i Rio. Det är en tävling som Angelica, som har en brasiliansk mamma, har siktat in sig på länge.

 

FOTNOT: Andra HSK-friidrottare som lyckats bra i internationella mästerskap: 

Lennart Hedmark, EM-tvåa i tiokamp 1971.

Sara Wedlund, etta i terräng-EM 1996.

Martin Eriksson, tvåa i stav vid inne-EM 200.

Staffan Strand etta i höjd vid inne-EM 2002, trea i inne-VM 2001.

Denrik Dagård, tvåa i tiokamp vid EM1994 och trea i sjukamp vid inne-VM 2005

Mattias Claesson, trea på 800 m i inne-EM 2009.

Isabellah Andersson, trea i maraton vid EM 2010.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se