Bild på Jesper Hellström

Mateusz, skölden från Polen, blev klubbens sekreterare

2018-10-03 | Niklas Andersson

Långväga ifrån. Mateusz Stec är 38 år. I sju år har han varit klubbstyrelsens sekreterare. Mateusz kom till Sverige från Polen under uppväxten. Numera är han doktor i hållfastighetslära och jobbar på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Han bor i Liljeholmen tillsammans med sin franska hustru och en son.

 


Mateusz Stec på SM-milen 2018. Foto: Rune Stjernström.

 

I artikelserien "Långväga ifrån" lyfts profiler i klubben som inte är födda i Sverige men som har hittat hit på olika vägar och valt att börja med friidrott i vår klubb Hässelby Friidrott. Denna gång är det den före detta medeldistanslöparen Mateusz Stec som svarar på frågor från Niklas Andersson som deltar i projektet Jämställdhet och inkludering i styrelsen.

 

1) Varför/Hur valde du Sverige från andra länder?

- Jag kom till Sverige på grund av familjeskäl. 

 

2) Hur hittade du Hässelby Friidrott?

- När jag var 18 år flyttade jag till Stockholm för att studera. Tränaren i min förra klubb, Västerås FK, tränade i sin ungdom med Conny Silfver så det blev naturligt att prata med Conny om det fanns möjligheter för mig att träna med Hässelby. Conny hänvisade till Magnus Wickert som tränade några medeldistans killar och tjejer i min ålder. Magnus förklarade från början att han inte skulle skriva något individuellt program för mig, utan jag fick bara hänga på de andra. Just då visste jag inte att man kunde ha ett individuellt program så för mig räckte det gott och väl att hänga på de andra. Speciellt då de andra utgjordes av Svenske juniormästaren på 800 meter Andreas Rehnborg som för övrigt är dagens kassör i föreningen.

Under det kommande året fick jag pisk på varje träning men jag gav inte upp. Jag gick upp tre kilo och förbättrade mig så pass att jag lyckades kvala in till finalen på junior SM på 400 m. Jag fortsatte att jaga Rehnborg ytterligare ett år på träningen. Under det andra året lyckades jag förbättra mig ytterligare så attvi i alla fall kunde dra serierna växelvis. På den sista fick jag dock alltid stryk oavsett om jag började först eller sist.

Efter cirka två år blev jag tillfrågad om jag ville byta klubb till Hässelby. Vid den tidpunkten hade jag ingen familj kvar i Västeråsområdet och dessutom hade jag inte tränat med min klubb på två år så det var naturligt att byta till Hässelby SK.

Det fanns dock ett villkor, som styrelsen förstås inte visste om, och det var att de tävlingar som jag sprang med Andreas skulle jag i första hand skydda honom. Detta eftersom Andreas vid den tidpunkten var något kortare och smalare än de flesta av våra motståndare från Hammarby och Tureberg och därmed ofta fick smällar under loppen. Nu fick han istället med sig en sköld till loppen :). 

 

3) Vad har klubben och friidrotten betytt för dig?

- Från klubbens håll har jag uppskattat mest att de har fixat tävlingar, resor och boende, samt läger. Under tiden som student har det betytt oerhört mycket ur det ekonomiska perspektivet. Med tiden har de gemensamma aktiviteterna bidragit till en stark klubbkänsla. Man fick lära känna andra idrottare i klubben som ingick i andra grupper och som var äldre, yngre eller tränade andra grenar. 

Genom friidrotten har jag fått många nära vänner. Under tiden som aktiv var träningen mitt sociala liv. Vi hjälpte varandra på och utanför träningen och vi höll reda på varandra (Så att ingen gjorde några dumheter. Dumheter gjorde vi gemensamt). Mina träningskompisar blev mina närmaste vänner och fortfarande idag har jag nära kontakt med flera utav dem.

Träningen har utvecklat en förmåga att inte ge upp utan att fortsätta kämpa. Detta har jag fått nytta av i mitt professionella liv i olika arbetssituationer då mina kollegor har gett upp medan man själv fortsatte att gräva i olika ärenden och lyckades med att komma med en lösning. Denna förmåga att inte ge upp har flera andra av mina forna träningskompisar också berättat att de haft hjälp utav på jobbet. 

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se