Fotograf Sofia Boman

Terräng-SM i Umeå - 12-13 oktober - 5 medaljer för Hässelby

2019-10-13 | Johan Engholm

Hässelbys löpare begav sig till den nordligaste platsen för ett Terräng-SM på många år, Umeå. Utflykten belönades med totalt fem medaljer, en individuell och fyra lagmedaljer.

Dag-1

Flera avhopp inför och även på plats i Umeå pga. sjukdom, gjorde att Hässelbys trupp blev något mindre än vanligt. De som tävlade såg dock till att hålla fanan högt.

I veteranklasserna hade vi totalt en deltagare och där blev det guld genom Johan Engholm i M55-klassen.

I P15 sprang Linus Jansson in på silverplats, endast slagen av Mölndals Jonathan Grahn. Linus hade sällskap med Marlon Tollefors och Elias Boman och tillsammans fixade de lagguldet! Starka insatser även av Jasmin Gyllenhammar och Lia Cederberg i F15-klassen, som visade rätt inställning och gjorde sitt yttersta. Bra jobbat. Här genomfördes ingen lagtävling. I P16 gav Vilhelm Werner allt som enda hässelbyare.

På damernas korta bana genomfördes överraskande nog ingen lagtävling. Hässelbys färger försvarades av Emma Jansson och Kerstin Axelsson med en 12:e och 14:e plats. I herrarnas 4km-lopp kunde dock Hässelby kämpa till sig ett silver i lagtävlingen via placeringarna, 11-12-20-30-32, Andreas Åhwall, Elmar Engholm, Emil Blomberg, Gustav Berlin och Oskar Majling.

Dag-2

Dagen inleddes för Hässelbys del med P19 där vi hade fyra löpare som sprang starkt som lag, trots att lagtävlingen tyvärr ställts in. Placeringarna blev 5, 10, 11 och 18 för Andreas Carlsson, Oscar Eliasson, Kristoffer Tengroth och Alexander Björklund. Klubben hade ingen representation i vare sig F19 eller K22. I M22-klassen som i år var riktigt stark, hade vi ett vasst lag som i den tuffa konkurrensen tog en meriterande bronsmedalj. För den bedriften stod Yassin Abdi, Axel Djurberg och Erik Djurberg. De individuella placeringarna blev 6, 8 och 12.

Dagen avslutades med de båda långa banorna, 10 km, för damer och herrar. Damerna krigade till sig en 2:a plats i lagtävlingen, endast slagna av Örgryte. Tävlingen avgjordes för första gången över 10 km, vilket blev en utmaning på den sugande, snöbeklädda banan. Laget bestod av Sanna Mustonen, 4:a, Gabriella Samuelsson, 10:a, Kerstin Axelsson, 15:e, Emma Jansson, 16:e och Lina Nyman, 17:e.

Herrarnas lag räckte inte till för medalj denna gång på den 10 km långa sträckan. 10 km för herrarna var också en nymodighet, men här gick man ner från 12 till 10 km, till skillnad från damerna där man hade adderat 2 km. Herrarnas placeringar var för Andreas Åhwall, Elmar Engholm, Oskar Majling och Niklas Andersson, 11, 13, 26 respektive 36.

Tävlingen avgjordes längre norrut än på mycket länge. Dag 1 bjöd på mulet väder och 3-4 grader. Natten mellan lördag och söndag kom det snöblandat regn, som lämnade kvar ett tunt snötäcke även om temperaturen höll sig över nollan. Arrangemanget höll en normal nivå för våra terrängmästerskap under senare år vilket innebär minsta möjliga av allt. Nästa år avgörs tävlingen i Grimsta med Sveriges bästa arrangörer, Hässelby SK, bakom rodret. Då är vår ambition att arrangera det bästa terräng-SM:et på många år. Då ska vi också se till att vi har stor representation i alla klasser!

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se