Fotograf Sofia Boman

Pers av Elmar på Payton-Jordan

2015-05-03 | Johan Engholm

Vid "nattens" årliga "löparkarneval" Payton-Jordan Invitational i Palo Alto, Kalifornien, förbättrade Elmar Engholm sitt snart tre gamla pers på 1 500m. Hans nya personbästa lyder nu på 3.42,26.

Payton-Jordan har medvetet i 10-15 år jobbat på att erbjuda perfekta möjligheter för framför allt långdistanslöpare att göra bra tider på 5 och 10 000m. Löpare kommer till tävlingarna för att försöka göra kvaltider till amerikanska och internationella mästerskap. Speciellt på 10 000m har tävlingarna en stor betydelse för världsstatistiken. Även på 5 000m görs flera av årets bästa tider här. Meraf Bahta slog tex. Sara Wedlunds svenska rekord förra året på P-J. 

Även för medeldistanslöpningen är P-J den kanske bästa tävlingen på tävlingsprogrammet att göra regionalkvalificerande tider. 6-7 heat för både herrar och damer på 800 och 1 500m brukar det bli, samt tre hinderheat. Vem som helst kommer inte in i loppen, och nivån är hög i alla lopp. En bidragande faktor är att man försöker ordna med bra draghjälp i de flesta heat. Det är inte ovanligt att de som sprungit tidigare under dagen, senare harar i något senare lopp. Elmar drog tex. de fyra första varven i A-finalen på 5 000m.  

Elmars personbästa räckte "bara" till en plats i sjätte heatet, som går under eftermiddagen. Endast A- och B-final går under kvällen då förhållandena på Stanford ofta är helt perfekta. Elmars heat drogs i 3.45-fart och det krävdes  en stark avslutning av Elmar med ett slutvarv på 56,5s, för att han skulle kunna förbättra perset och än viktigtare flytta upp honom på säker mark i statistiken som styr vilka som får springa regionals i slutet på maj. Han är nu på 27:e plats på den totala collegelistan och 13:e plats i den västra regionen, där 48 löpare i varje gren bjuds in till regionals. Hans slutforcering räckte också till seger i heatet.

Stanfordtävlingarna blev ett riktigt lyckat dagsverke för de tre svenska löpare som passade på att ta chansen att tävla redan nu tidigt på säsongen. Både Micke Ekvall och Daniel Lundgren slog pers även de, på 10 000m respektive hinder. Daniel Lundgrens 8.37,72 är nu tvåa på årets hinderlista strax bakom Emil Blombergs 8.36,98, som inte tävlade denna gång. Hinderstatistiken har verkligen fått en flygande start. Micke Ekvalls 28.31,65 tog honom upp på 8:e plats strax bakom Dan Glans i genomtidernastatistiken. 

För Elmars del blir Mountain West Conference i San Diego om två veckor nästa tävling, vilket blir sista tävlingen innan NCAA West Regionals i Austin, Texas, 28-30 maj.

Resultat, Payton-Jordan Invitational, samtliga

Resultat, 1 500m, män heat 6

Intervju med Elmar på flotrack.org

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se