Fotograf Sofia Boman

Kanske den bästa Måndagskuluppstarten någonsin

2015-04-27 | Marianne Fricke Stjernström

Massor med glada barn och solsken. Vårvädret gör så mycket. Och det var helt enkelt perfekt på terminens första Måndagskul då 46 barn ville prova att friidrotta. Bra många fler än som hade anmält sig till Måndagskul samma datum i fjol. Och fler lär det bli! För det går fortfarande att hänga på. Vill du vara med?

Irmeli är tio år. Hon var en av de de 46 barnen som vill börja friidrotta varje vecka. Inte så att Irmeli är nybörjare, även om man nu kan vara det när man är med på Måndagskul, för Irmeli har varit med på Friidrottsskolan i somras.

Hon tycker att det är kul med friidrott, berättar hon sedan hon gjort sitt fantastiska höjdhopp. Först hade hon och hennes grupp med jämnåriga sprungit häck, sedan blev det höjdhopp.

Förutom de grenarna hann Måndagskularna denna första gång även att prova på stafettlöpning, kulstötning och längdhopp.  Barnen fick också en T-shirt som det står Måndagskul på.

Måndagskul ger tillfälle att prova friidrottens olika grenar: sprintlöpning, häcklöpning, löpning på lite längre sträckor, höjdhopp, längdhopp, kulstötning, spjutkastning och dessutom att vara med på enklare styrke- och koordinationsträning.

Men kanske inte alla grenar på en gång. Barnen på Måndagskul har sju gånger på sig på våren och sju gånger på hösten att lära sig lite mer ingående vad friidrottsträning är. 

 

Träningspassen är upplagda med en del övningar gemensamt, t ex uppvärmning, nerjogg och stretch, men mycket sker indelat i smågrupper efter ålder. Både du som är nybörjare och du som redan kan en del om friidrott har utbyte av träningen. Erfarna tränare och duktiga friidrottare från Hässelby SK leder Måndagskul.

Vill du vara med? Här kan du läsa hur du anmäler dig. Barn mellan nio och femton är kan ansluta under hela säsongen. Fast bäst är det ju förstås att vara med från början.

Här bredvid är en grupp som nästan allesammans satte pers i stående längd vid det första  träningstillfället.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se