Fotograf Sofia Boman

Jag stötte kula innan jag lärde mig gå

2016-11-30 | Marianne Fricke Stjernström

Patrik Lindstedt, Hässelby SK har utsetts till 08-friidrottens bäste i P17-klassen 2016 med motiveringen att han är en mångsidig kastare. Han leder sverigestatistiken i såväl kula som slägga och är tvåa i diskus. På ungdoms-EM i Tbilisi, Georgien i somras blev han sexa i slägga

 


Patrik på Bauhaus Athletics Foto: DECA Text och Bild

 

Under året har Patrik kastat 52.01 med 1,5kg-diskusen, 71.63 i slägga och 18.11 i kula, båda med femkilosvarianterna.

- Jag tror själv att jag får priset för att jag kvalade till Ungdoms-EM i både kula och slägga, kommenterar Patrik. Vilket ingen annan har gjort tidigare oavsett kön eller ålder. Det är jättekul att 08fri. uppmärksammar min prestation.

Tyvärr blev Patrik tvungen att välja gren på UEM, eftersom tidsprogrammet krockade. Det blev slägga och Patrik slutade som sexa i finalen.

Patriks pappa heter Mauri och har som bäst 18.27 i kula och 53.74 i diskus. Storebror Niklas tillhör även han svensk elit i kast så det är det är inte konstigt att Patrik hakat på, så skriver Stockholmförbundets Jan Ahlström i en webbartikel om Patrik.
- Jag stötte kula innan jag lärde mig gå, brukar Patrik säga lite skämtsamt, och avslöjar samtidigt att han tillbringat många träningstimmar på Hässelby IP.

Kula/diskuskombinationen är mer eller mindre svensk standard, men att lägga till slägga är inte bara sällsynt, det är också svårt. Det var när Patrik fick kontakt med en släggtränare från Västerås i 13-14-årsåldern som Patrik började med kombon. Det innebar ett lyft.

2017 är Patriks mål att kvala in till JEM i två grenar .

Mitt långsiktiga  mål  för 2018 är att kvala in i mina  tre grenar till JVM i Finland. Dessutom  vill jag radera ut övriga  familjemedlemmar ifrån rekordtabellerna!

Läs 08fri.s webbartikel >>>

Fotnot: 08fri.s jury består av Helene Bourdin (ordf), Jan Ahlström, Dejan Mirkovic och Peter Wikström.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se