Jakob Samuelsson, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Isabellah tvingas tacka nej till VM

2015-06-30 | Anders Olsson

Isabellah Andersson har av familjeskäl tvingats lämna återbud till maratonloppet vid VM i friidrott i Beijing senare i sommar.


Isabellah Andersson, här tilsammans med dottern Beyoncé efter segern i ASICS Stockholm Marathon 2014, har tvingats tacka nej till att springa maraton vid VM i friidrott i slutet av augusti. Foto: DECA Text&Bild.

 

Den mångfaldiga svenska mästarinnan har haft svårt att koncentrera sig på träningen den senaste tiden. Isabellah känner därför att hon inte kommer att kunna komma i riktigt bra form till VM.

 
Vid de förra världsmästerskapen i friidrott – i Daegu i Sydkorea 2011 – svarade Isabellah för den kanske främsta svenska prestationen när hon kom på sjunde plats i maraton med 2.30.13.
 
Isabellah känner nu att hon tappat för mycket träningsmässigt för att kunna konkurrera om en topp-placering i årets VM, och har därför lämnat återbud.
 
Det är oro över sexåriga dottern Beyoncés hälsotillstånd som medfört att Isabellah Andersson haft svårt att koncentrera sig på träningen.
Beyonce har ett medfött hjärtfel. Hon opererades för detta i höstas och sedan ytterligare en gång i våras. Trots de två operationerna kvarstår problemet med hjärtat.
 
– Under dessa förutsättningar känner Isabellah att hon inte mentalt orkar med en VM-satsning. Hon är istället inställd på träna vidare med sikte på nationella lopp i Sverige i höst och OS nästa år, säger Lars Andersson, som är Isabellahs man och tränare.
 
– Hela vår familj har haft en väldigt jobbig tid sedan mitten av april då vi fick besked att Beyoncé måste genomgå en hjärtoperation igen. Nu är det snart tre veckor sedan operationen och det har börjat sjunka in i oss och vardagen är på väg tillbaka.
 
I och med detta återbud har förbundskaptenen Karin Torneklint givit reserven Louise Wiker, som är klubbkamrat med Isabellah i Hässelby, klartecken för VM-start.
 
– Jag har siktat på VM det senaste året, men det är oerhört trist att få en VM-plats på det här sättet, säger Louise.
 
– Jag förstår Isabellahs oro och problem att koncentrera sig på träningen. Hoppas verkligen att allt går bra för Beyonce som är en härlig liten tjej.
 
– Nu ska jag använda den tid som är kvar före avresan till Beijing på att förbereda mig för loppet.
 
Damernas maratonlopp vid VM i Beijing avgörs den 30  augusti.
Tre svenskor är nu uttagna: Annelie Johansson från Hälle samt Lena Eliasson och Louise Wiker från Hässelby.
På herrsidan är David Nilsson från Högby ende svenske deltagare.
 
 
 
 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se