Axel Djurberg, Nordisk 2023. Foto Deca Text&Bild

Halva jorden runt på 3 dagar och lite löpning

2015-06-20 | Johan Engholm

Hur mycket kan man resa för knappa 4 minuters löpning? Rätt mycket visar det sig. Efter Elmars lopp i Portland i söndags reste han drygt halva jorden runt i öst-västlig riktning för att springa några varv på en bana i Tjeboksary. Phileas Fogg skulle förmodligen ha fått andnöd och hjärtsnörp.  

>>>>>Varning! Texten innehåller väldigt lite av värde, inte ens intresseklubben gjorde några anteckningar, men om du inte har något bättre för dig kan du alltid läsa vidare.<<<<<

Efter tävling och nerjogg återstod 20 timmar till Norwegianflighten från Oakland Airport dryga 100 bilmil från Portland. De avverkades utan intermezzon över ett förvånansvärt bergigt landskap bl.a. via foten av Mount Shasta, 4 322m. Oakland International Airport nåddes med 2 timmars marginal till ordinarie avgångstid. Norwegian bjöd sedan på ytterligare två timmars väntan. Flighten landade sen tisdagseftermiddag i Stockholm, vilket gav precis den dag som ryska visumkvarnen behövde för att mala fram ett inresevisum till Ryssland inför torsdagens resa. Tjeboksary ligger tyvärr inte nästgårds, utan 653 km öster om Moskva, som i sin tur inte heller ligger nästgårds. Summasummarum, en förflyttning i öst-västlig riktning på 189 grader 55 min 55 s, vilket innebär att man måste snurra på klotet mer än halvvägs, för att komma fram. Det hade varit närmare att åka andra vägen, men bron över Berings Sund är inte klar och så är det så trist väg genom Sibirien. Allt detta för knappa fyra minuters löpning.

Varför är tidsskillnaden mellan Portland och Tjeboksary bara 10 timmar? Hur kommer det sig, borde det inte vara typ 12? Tjeboksary har dock samma tidszon som Moskva och dit är det normalt +11 timmar från Oregon, som har Pacific Standard Time, eller +2 timmar mellan Stockholm och Moskva. Men varför var det bara en timmes differens mellan tävlingens lokala tidsprogram och svensk tid? Jo, Ryssland avskaffade vintertid 2011, och införde permanent sommartid. Hm, vi har ju också sommartid, då borde det ju vara två timmars tidsskillnad även på sommaren. Fast, permanent sommartid väckte dock så starka protester i Ryssland att den ryska duman gjorde helt om och från 26 oktober 2014 avskaffades istället sommartiden och man har ”normaltid” året om i Ryssland och alltså ingen sommartid. Därför har vi under sommaren bara en tidsskillnad på en timme mellan Stockholm och Moskva/Tjeboksary.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se