Nora Lindahl, JEM-guld 2023. Foto: Deca Text&Bild

Elmars bästa trots skostopp

2014-11-22 | Johan Engholm

Elmar Engholm gjorde sitt bästa NCAA-Nationals trots en avtrampad sko som kostade honom 120-130 placeringar efter ett par km. Han höll dock huvudet kallt och avancerade sakta men säkert genom fältet till en slutlig 78:e plats. Även Agnes Sjöström förbättrade sig från förra året till 101:a plats i den stenhårda konkurrensen.

Förhållandena i Terra Haute var betydligt bättre än för ett år sedan. Lagom till tävlingsdagen steg veckans minusgrader till c:a 10 grader. Lite regn föll under natten, men det påverkade bara banan marginellt. Regnet uteblev sedan nästan helt under dagen. Det innebar också att hela banan kunde användas utan problem. Förra nåret flyttades starten fram drygt 100m för att ge likvärdigt fäste för alla startboxar.

Först ut var Agnes i damloppet över 6 km. Hon gjorde ett bra lopp, men hade ett tyngre mittparti, 2-4 km, där hon tappade från 64:e till 106:e plats. Sista två km kunde hon dock vända trenden och avancerade till en slutlig 101:a plats. Ett stort steg framåt jämfört med förra året då hon var 155:a. Tiden denna gång, 21.12, var också 28s snabbare än förra året trots att banan i år var längre. Förhållandena förra året gjorde dock banan mycket långsam.

Vann gjorde favoriten Kate Avery, 4:a på 10 000m på Samväldespelen i somras. Kates segertid blev 19.32. I lagtävlingen blev det också favoritseger genom Michigan State. Elmars lagkompisar från New Mexico gjorde ett bragdlopp och blev trea, klart bättre än deras ranking som nummer 9. De slog nu bl.a. klart Colorado som de förlorade mot på Regionals.

Elmar gjorde ett mycket starkt lopp, som placeringsmässigt kunde ha varit ännu bättre om han inte hade haft oturen att i det stora och väl samlade fältet få skon avtrampad. Han passerade mig vid c:a 1,5 km väl placerad mitt i fältet. Ett par minuters löpning senare hittade jag honom sist i hela startfältet. Vad jag då inte visste var att han hade fått stanna för att sätta på sig skon. Någon hade trampat av honom hälkappan och han lyckades inte få på sig skon ordentligt i farten, inklämd i mitten av 250 löpare. Han skulle inte ha kunnit springa med skon halvvägs på i 8 km och att springa utan den ena skon i 8 km skulle nog inte, med tanke på det ibland leriga underlaget, ha varit något bra alternativ. Han blev tvungen att stanna för att få på skon ordentligt och med den manövern avklarad låg han sist med lucka till näst sista man. Han startade sedan upphämtning där han försökte plocka placeringar kontinuerligt utan att rusa för mycket. Vid 3 km hade han tagit sig upp till 216:e plats. Fältet är väl samlat, på 10s passerar i princip hela det 250 man starka startfältet. Halvvägs hade Elmar plockat ytterligare 48 placeringar och låg 168:a.  Vid 8 km låg han på 100:e plats och kunde också avsluta starkt, ytterligare 22 konkurrenter passerades och placeringen i mål blev 78.

78 är hans bästa placering på NCAA. Han var 85:a för två år sedan och 188:a förra året. Tiden fram till vinnaren krympte också från 2.30 förra året till 1.01 i år (två år sedan 2.05). Vann gjorde precis som förra året Edward Cheserek, Oregon. Segertiden, 30.19, blev sämre än förra året trots de förbättrade förhållandena, men det berodde nog mest på att banan var längre och att ingen sprängde fältet i ett tidigt skede och höjde farten. Vid 8 km låg fortfarande dryga 50 löpare inom tio sekunder och Elmar på 100:e plats var knappa halvminuten efter. I lagtävlingen vann Colorado överlägset på den fantastiske placeringspoängen 65 på 5 löpare. De vann närmast före Stanford och Portland. New Mexico gjorde ett riktigt bra lopp, utan att få samma fullträff som damlaget, och blev 14:e lag. De presterade bättre än sin ranking. De var 26:a i coachernas ranking innan tävlingen och 29:a i datarankingen, så de slog sin förmodade placering med marginal. Hela laget är i grunden medeldistanslöpare. New Mexicos 1500m-bredd är otrolig. De kan sätta ihop två 4x1500-lag med idel sub-3.45-löpare. Det blir en intressant mile-vinter och 1500-vår i Albuquerque.

Resultat - damer och herrar

Video - hela damloppet

Video - hela herrloppet

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se