Axel Djurberg, Nordisk 2023. Foto Deca Text&Bild

Agnes, Elmar och Andreas i Bulgarien inför terräng-EM

2014-12-12 | Marianne Fricke Stjernström

Det kan gå precis hur som helst på terräng-EM. På en skidort på hög höjd i december. 

-De kan bli allt från femma till 35:a, konstaterar Albin Johansson på väg till Bulgarien som ledare för Agnes Sjöström, Elmar Engholm och Andreas Jansson som kvalat in till terräng-EM. Det beror på hur löparna kan acklimatisera sig.

Årets terräng-EM kommer att gå på 1300 meters höjd och på bilderna ifrån Borovets täcks marken med ett lager snö. Prognoser pekar på några plusgrader fram emot eftermiddagen på tävlingsdagen. Smälter snön kan det bli ett 15 cm tjockt lersnötäcke att springa i. Fast alla tre hässelbyarna startar tidigt. Försten ut blir Andreas i P19, därefter Agnes i K22 och sedan Elmar i M22. Ungdomsklasserna startar före seniorerna.
 
Andreas är på plats sedan i lördags och Agnes sedan i tisdags. Hur de acklimatiserat sig till höjden återstår att se.
Elmar som hade slutprov (finals) i sin amerikanska skola i tisdags är i skrivande stund (på fredagsförmiddagen) på väg med flyg till Bulgarien. Tidsomställningen och den långa resan är inte den ultimata uppladdningen men för hans del är höjden inte så stort problem. Han pluggar i New Mexico som ligger 1600 meter över havet.
 
Snöbild med Andreas Jansson närmast kameran finns på Friidrott.se
 
Två länkar från European Athletic med information om terräng-EM:
 
www.european-athletics.org/competitions/european-cross-country-championships/
 
www.european-athletics.org/MediaGuide.pdf
 
Mer info kommer att läggas ut på länkarna ovan inför och under tävlingarna.
 
[2014-12-13, Johan E]
Tävlingarna streamas live via Eurovision. Sändningarna startar sön, kl.09.10.
Länk.
 
Enligt European Athletics tillhör Sverige de som visar tävlingarna på TV, men jag har inte hittat någon information i tablåerna om detta. Möjligen kommer Vinterstudion att visa något, men jag hittar ingen information om det. De har nog fullt upp med att visa beväpnade och obeväpnade brädlappspajaser i skogen. Visar de något, så lär det vara begränsat till seniorklasserna och/eller om det finns anledning att få vifta med en svensk flagga i något annat sammanhang. Den som vill se tävlingarna gör säkrast i att titta på livestreamen.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se